«یک روز تشخیص ما این شد که مبارز فلسطینی، دین و غیرت و شجاعت دارد و تنها مشکل او دستِ تهی از سلاح او است. به هدایت و مدد الهی برنامهریزی کردیم و نتیجه این است که موازنه قدرت در فلسطین دگرگون شد و امروز غزه میتواند در برابر تهاجم نظامی دشمن صهیونیست بایستد و بر آن پیروز شود.»
این جملهها، بخشی از سخنرانی زنده آیتالله «علی خامنهای»، رهبرجمهوری اسلامی ایران هستند که به مناسبت آخرین جمعه ماه رمضان که «روز قدس» نامیده میشود، از تلویزیون ایران پخش شد.
خامنهای در این سخنرانی به صراحت اعلام کرد جمهوری اسلامی برای رساندن سلاح به فلسطینیها برنامهریزی کرده است. او روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ هم در حساب توییتری خود، مسلح شدن مردم در کرانه باختری را تنها راه کاهش مشکلات فلسطینیها عنوان کرده بود: «کرانه باختری باید درست مانند غزه مسلح شود. تنها چیزی که میتواند مشکلات فلسطینیها را کاهش دهد، در پرتو دست قدرتمند آنها است. در غیر این صورت، سازش ظلم این موجود غاصب، شر و گرگصفت را کاهش نمیدهد.»
منظور از موجود غاصب، اسرائیل است. در ادبیات رسمی جمهوری اسلامی از اسرائیل با عناوین «رژیم غاصب» و «رژیم صهیونیستی» نام برده میشود.
آیتالله خامنهای در سخنرانی امروز خود بیش از ۱۰ بار از عنوانهای رژیم صهوینیستی، رژیم غاصب و «رژیم جعلی» برای نام بردن از اسرائیل استفاده کرد. او در بخشی از این سخنرانی، بار دیگر با آرزوی نابودی برای اسرائیل گفت: «رژیم صهیونیستی زائدهای مهلک و زیانبخش برای این منطقه است و بهیقین ریشهکن و ازاله خواهد شد و بیآبرویی و سیهرویی برای کسانی خواهد ماند که امکانات خود را در خدمت این سیاست استکباری نهادهاند.»
او که به علت شیوع ویروس کرونا، به جای سخنرانی در میان هوادارنش، از طریق تلویزیون با آنها سخن میگفت، در بخش دیگری از سخنان خود اسرائیل را به ویروس کرونا تشبیه کرد: «برخی برای توجیه این رفتار زشت، استدلال میکنند که رژیم صهیونیستی واقعیتی در منطقه است، بیآن که به یاد آورند که با واقعیتهای مهلک و زیانبخش باید مبارزه کرد و آن را ازاله کرد. امروز کرونا یک واقعیت است و همه انسانهای با شعور مبارزه با آن را واجب میدانند. ویروس دیرپای صهیونیسم بیگمان از این پس دیری نمیپاید و به همت و ایمان و غیرت جوانان، از این منطقه ریشهکن خواهد شد.»
او مبارزه برای آزادی فلسطین را «جهاد در راه خدا» توصیف کرد و گفت: «مبارزه برای آزادی فلسطین، جهاد فی سبیلاللّه و فریضه و مطلوب اسلامی است. پیروزی در چنین مبارزهای تضمین شده است زیرا فرد مبارز حتی در صورت کشته شدن هم به اِحدیالحُسنیین دست یافته است.»
حملات تند رهبر جمهوری اسلامی به ویژه در سخنرانی روز قدس، سابقهدار است. او احتمالا تنها رهبر جهان است که به طور علنی و رسمی منکر «هولوکاست»، واقعه کشتار شش میلیون یهودی به دست آلمان نازی در زمان جنگ جهانی دوم میشود.
انکار هولوکاست اکنون محدود به گروهی از نویسندگان و چهرههای راست افراطی است که در بیشتر دنیا نزدیک به بستر اصلی نیستند. البته استثناهایی مثل «ماهاتیر محمد»، نخستوزیر سابق مالزی را هم داریم که خودش را علنا «ضدیهود» مینامد. اما خامنهای در سطحی دیگر است. او نه تنها منکر هولوکاست شده که مرتبا این کار را کرده است. با پشتیبانی او بود که در دسامبر ۲۰۰۶، «محمود احمدینژاد»، رییسجمهوری وقت ایران گروهی از منکران هولوکاست را از سراسر جهان به تهران دعوت کرد تا در یک «کنفرانس بینالمللی» شرکت کنند.
در حالی که امروز کشورها در سراسر جهان، از برزیل تا ژاپن، بخش مهمی از مفاد درسی خود را به آموزش در باره هولوکاست اختصاص دادهاند، در پوستری که چند روز پیش به مناسبت روز قدس در وبسایت رسمی علی خامنهای منتشر شد، از عبارت «راهحل نهایی»(Endlösung) استفاده شده است که کلید واژه «آدولف هیتلر» برای فاجعه هولوکاست بود.
عبارت راه حل نهایی در حقیقت محور ایده بنیادین هولوکاست بود؛ کشتن تمام یهودیان در سراسر جهان.
نازیها سالهای سال نگاهی نسلکشانه به یهودیها داشتند اما برای آنچه «مساله یهود» مینامند، راهحلهای مختلفی ارایه کرده بودند؛ مثلا متمرکز کردن تمام یهودیان در بخشی از لهستان یا تبعیدشان به جزیره ماداگاسکار در آفریقا.
اما در ژانویه ۱۹۴۲، در کنفرانسی که در «وانزی»، واقع در جنوب غربی برلین برگزار شد، رهبران آلمان نازی به تصمیمی قاطعانه رسیدند؛ کشتار تک تک یهودیان.
نام این تصمیم را «راهحل نهایی برای مساله یهود» و به طور خلاصه، همان راهحل نهایی گذاشتند. این رویای صرف نبود، سیاستی بود که نازیها در اجرای آن کوشیدند.
از گرفتن این تصمیم تا سقوط، نازیها سه سال و نیم وقت داشتند این سیاست را عملی کنند. در این مدت، آنها موفق به کشتار نزدیک به ۸۰ درصد از جمعیت یهودیان اروپا شدند. این بود که عبارت راهحل نهایی در تاریخ جایگاهی شوم دارد. در ۷۵ سال گذشته، خامنهای شاید اولین رهبری باشد که با افتخار آن را تداعی کرده است.
بالای نسخه انگلیسی پوستر روز قدس نوشته شده است: «فلسطین آزاد میشود».
سبک پوستر، کارتونی است و به مجموعه معروف «والدو کجا است؟» شباهت دارد.
در این پوستر، گروهی از مردم را میبینیم که حیاط «مسجدالاقصی» در «بیتالمقدس» را به اشغال خود در آوردهاند. «قبه الصخره» در پس زمینه پوستر دیده میشود. روی مسجد مقدس، عکس بزرگی از «قاسم سلیمانی»، فرمانده کشته شده سپاه «قدس»، نیروی برونمرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نصب شده است. اما چشمگیرترین بخش عکس، زیرنویس عنوان است: «راهحل نهایی: مقاومت تا رفراندوم».
علی خامنهای امروز در سخنرانی خود به موضع رفراندوم اشاره و یهودی ستیزی جمهوری اسلامی را رد کرد اما درباره به کار بردن عبارت هیتلر توضیحی نداد: «طرح همهپرسی از همه ادیان و اقوام فلسطینی که از نزدیک به دو دهه پیش از این ارایه کردهایم، تنها نتیجهای است که باید بر چالشهای امروز و فردای فلسطین مترتب شود. این طرح نشان میدهد که ادعای یهودی ستیزی که غربیان با بوقهای خود آن را تکرار میکنند، به کلی بیاساس است. در این طرح، فلسطینیانِ یهودی و مسیحی و مسلمان در کنار هم در یک همهپرسی شرکت و نظام سیاسی کشور فلسطین را تعیین میکنند. آن چه قطعاً باید برود، نظام صهیونیستی است و صهیونیسم خود بدعتی در آیین یهود و کاملاً بیگانه از آن است.»
پوستر در زبان فارسی هم منتشر و بالای آن نوشته شده است: «قدس، خرمشهر دیگر میشود». در پایین آن هم عبارت «راه حل نهایی؛ مقاومت تا همهپرسی» دیده میشود.
«نیما مینا»، استاد زبان و فرهنگ خاورمیانه «دانشگاه سواز» لندن با اشاره به نسخه فارسی این پوستر میگوید:«خرمشهر با همهپرسی آزاد نشد. خرمشهر طی یک جنگ پنج هفتهای طولانی توسط نیروی نظامی ایران آزاد شد. ایرانیان از خرمشهر با عنوان خونینشهر یاد میکنند.»
این استاد دانشگاه معتقد است تصاویر این پوستر با عبارت «همهپرسی» که در پوستر به آن اشاره شده است، در تضاد هستند: «ناظران همهپرسی اسلحه حمل میکنند، از پرچمهای حزبالله و سپاه به جای پرچمهای آبی و سفید صلح استفاده شده است و افراد از دیوارهای مسجدالاقصی به سبک دانشجویانی که از دیوار سفارت بالا رفتند، بالا رفتهاند.»
او به نکته دیگری هم در تصویر اشاره میکند: «آنها فرصت خوبی را برای تبلیغ محصولات نظامی سپاه در سالی که خامنهای شعار ارتقای خودکفایی و تولید داخلی را مطرح کرد، از دست دادند.»
اشاره نیما مینا به استفاده از تصاویر جیپهای امریکایی، کامیونهای بریتانیایی و سلاح «ژ۳» در پوستر است؛ محصولاتی که همه در زمان شاه خریداری شدهاند: «آنها سال ۲۰۱۷ گفته بودند ژ۳ به زودی با یک اسلحه ساخته شده در خانه جایگزین میشود.»
در پوستری که سایت آیتالله خامنهای منتشر کرده است، تنها عبارت راهحل نهایی نیست که رویکرد ایران به فلسطین را برملا میکند؛ در آن اثری از پرچم ایران در کار نیست اما پرچم شرکای شیعه جمهوری اسلامی در منطقه همچون حزبالله لبنان را میبینیم. تصاویر بزرگ «روحالله خمینی» و علی خامنهای به اضافه سایر چهرههای حزبالله همچون «حسن نصرالله» و «عماد مغنیه» در این پوستر کار شدهاند اما تصاویر چهرههای ملی فلسطینی کمتر دیده میشوند. تصویر کوچکی از «احمد یاسین»، روحانی فلسطینی و بنیانگذار گروه اسلامگرای «حماس» را هم در آن میبینیم که در سال ۲۰۰۴ توسط اسرائیلیها ترور شد. در کل تصویر، تنها سه زن دیده میشود، هر سه با حجاب و یکی با بچه در بغل.
فلسطینِ «آزاد» مورد تصور خامنهای بدینسان، چنین است: الهامگرفته از آدولف هیتلر، تنها برای مردان و تحت تسلط نمادهای حکومت اسلامی تهران بدون هیچ نشانی از حیات ملی فلسطینیها.